Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Εταιρεία ειδικού σκοπού SPV

Εταιρεία ειδικού σκοπού SPV

Υπεράκτιες εταιρείες στη λειτουργία του διεθνούς χρήματος

Οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) για επαγγελματίες με διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες

Τι είναι όμως τα οχήματα ειδικού σκοπού (SPV); Μια εταιρεία (Special Purpose Vehicle – SPV ή Special Purpose Entity – SPE) είναι ένα όχημα ειδικού σκοπού δηλ. (υπεράκτια εταιρεία ή αλλιώς offshore) και μπορεί να δημιουργηθεί ως θυγατρική της μητρικής σας επιχείρησης-εταιρείας. Κατά την άποψή μας επιβάλλεται κάθε σύγχρονος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό να διαθέτει ένα τέτοιο σχήμα ειδικού σκοπού. Υπάρχουν αρκετές χώρες ακόμα και με μηδενικό φορολογικό συντελεστή που μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τέτοιο – όχημα ειδικού σκοπού – με τραπεζικό λογαριασμό (SPV) που μπορείτε να διαχειρίζεστε από εδώ. Αυτές οι εταιρείες ιδρύονται προκειμένου ο ιδιοκτήτης ή ο δικαιούχος τους να πετύχει το μικρότερο δυνατό κόστος φορολόγησης των διεθνών δραστηριοτήτων του αλλά και χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό.

Χρηματοδότηση: επίσης, οι SPV offshore θυγατρικές εταιρείες είναι ένας δημοφιλής τρόπος εξασφάλισης χρηματοδότησης κυρίως για μια νέα επιχείρηση χωρίς να επηρεάζονται ή θίγονται άμεσα τα οικονομικά της μητρικής εταιρείας.

Περαιτέρω πληροφορίες τι είναι τα οχήματα ειδικού σκοπού και πως τα εκμεταλλεύονται αρκετά χρόνια τώρα τα Πιστωτικά Ιδρύματα Τράπεζες, Χρηματοπιστωτικές και Χρηματοοικονομικές εταιρείες καθώς και μεγάλες νομικές οντότητες και αναπτύσσονται διαρκώς, μπορείτε να βρείτε σε έγκυρες πηγές στο διαδίκτυο. Επίσης, δεν αποτελούν πλέον απαγόρευση ή την εξαίρεση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του υψηλού εταιρικού κεφαλαίου που χρειαζόταν για την δημιουργία μιας τέτοιας (νομικής οντότητας) και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώστε να επωφεληθείτε ιδρύοντας την δική σας (SPV).

Ποιος είναι ο σκοπός της;

Οι παρακάτω είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τη δημιουργία Εταιρειών Ειδικού Σκοπού (SPV):

Μείωση κινδύνου

Κάθε εταιρεία ενέχει σημαντικό κίνδυνο στις καθημερινές της δραστηριότητες. Οι Εταιρείες Ειδικού Σκοπού που ιδρύθηκαν βοηθούν τη μητρική εταιρεία να απομονώσει νομίμως τους κινδύνους που ενέχονται σε projects ή λειτουργίες.

Εύκολη μεταφορά μη μεταβιβάσιμων περιουσιακών στοιχείων

Ένας άλλος λόγος που δημιουργείται μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού είναι για να κατέχει τέτοια περιουσιακά στοιχεία. Εάν η μητρική εταιρεία θέλει να μεταβιβάσει τα περιουσιακά στοιχεία, ούτε τα χωρίζει ούτε κατέχει διάφορες άδειες. Αντίθετα, προτιμά να πουλήσει την SPV ως αυτοτελές πακέτο. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση των διαδικασιών συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Κατοχή βασικών περιουσιακών στοιχείων της μητρικής εταιρείας

Μερικές φορές δημιουργείται μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για να κατέχει την ιδιοκτησία μιας εταιρείας. Σε περιπτώσεις που οι πωλήσεις ακινήτων είναι πολύ υψηλότερες από τα κέρδη κεφαλαίου για την εταιρεία, θα επιλέξει να πουλήσει την SPV παρά τα ακίνητα. Αυτό θα βοηθήσει τη μητρική εταιρεία να πληρώσει τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών της αντί για τα έσοδα από την πώληση του ακινήτου.

Οφέλη των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού:

Ειδικά φορολογικά οφέλη: ορισμένα περιουσιακά στοιχεία των SPV απαλλάσσονται από άμεσους φόρους κι άλλα επιβαρύνονται εάν είναι εγκατεστημένα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές τοποθεσίες που αποτελούν “φορολογικούς παραδείσους”, όπως τα νησιά Κέϊμαν. Για κάθε περίπτωση καλό είναι να διεξάγετε επαρκή έρευνα πάνω στη φορολόγηση ακινήτων που μπορεί να θέλετε να μεταφέρετε σε μια SPV.
Διάδοση του κινδύνου μεταξύ πολλών επενδυτών: τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται σε μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού χρηματοδοτούνται από επενδύσεις χρέους και μετοχών, κατανέμοντας τον κίνδυνο των περιουσιακών στοιχείων σε πολλούς επενδυτές και περιορίζοντας τον κίνδυνο σε καθέναν από αυτούς.
Εύκολη εγκατάσταση: ανάλογα με το πού εγκαθίσταται η SPV, συχνά απαιτεί πολύ μικρό κόστος και μπορεί να γίνει εντός 24 ωρών σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, απαιτείται ελάχιστη έως μηδενική κυβερνητική εξουσιοδότηση για την ίδρυση της οντότητας.
Δυνατότητα απομόνωσης κινδύνων από τη μητρική εταιρεία: οι εταιρείες επωφελούνται από την απομόνωση ορισμένων κινδύνων από τη μητρική εταιρεία. Για παράδειγμα, εάν τα περιουσιακά στοιχεία παρουσιάσουν σημαντική απώλεια στην αξία, αυτό δε θα επηρεάσει άμεσα τη μητρική εταιρεία.
Ύπαρξη συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας: τα υπεράκτια κέντρα διακρίνονται σε αυτά που διαθέτουν ένα δίκτυο Συμβάσεων Αποφυγής διπλής Φορολογίας με άλλα κράτη και σε αυτά που δεν διαθέτουν τέτοιες συμβάσεις. Συνήθως οι χώρες με μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές είναι αυτές που δεν έχουν συνάψει διμερείς συμβάσεις, ενώ οι 31 χώρες με χαμηλή αλλά όχι ανύπαρκτη φορολογία προσφέρουν οφέλη και από διακρατικές συμβάσεις.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να δείτε τις χώρες με τις οποίες το ελληνικό κράτος έχει υπογράψει Συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας.

Περισσότερα στο wikipedia.org…

Copying of content is prohibited